Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα παρουσιάζουν τη λαϊκή μουσικοχορευτική δράση «Αριστοφάνους 11» στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η παράσταση ανεβαίνει από 15 έως 25 Ιουνίου, εγκαινιάζοντας το Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» ως χώρο παραστάσεων.

Είκοσι ένα εξαιρετικοί νέοι άνεργοι καλλιτέχνες τραγουδούν, πειράζονται, θυμώνουν, αγριεύουν, ουρλιάζουν και προσεύχονται, ραπάρουν, σοκάρουν και ροκάρουν με χορικά και τραγούδια από τις έντεκα Αριστοφανικές κωμωδίες. Η ενωτική γραμμή για τα έντεκα αυτά έργα είναι ο πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου η κωμωδία αναλαμβάνει τα ηνία για να μαρτυρήσει, να διακωμωδήσει και να προβληματίσει. Κυρίως όμως για να αφήσει εξαιρετικά «σπαράγματα» για την ομορφιά και το πώς τα συμφέροντα πάντα κατάφερναν να τη χαλάσουν!

Η παράσταση έχει μουσικό χαρακτήρα. Μαζί με τα όργανα, η μουσική παράγεται από τα σώματα και τα λαρύγγια, όλα στην αρχέτυπη μορφή τους, με έντονο το διονυσιακό στοιχείο. Τα λυρικά μέρη και ο ήχος είναι σύγχρονος, του 21ου αιώνα, βασίζονται όμως στους αρχαίους μουσικούς δρόμους, στην πηγή του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού αλλά και στη βυζαντινή μελωδία.

Στόχος είναι η παράσταση να ταξιδέψει όπου υπάρχει Ελλάδα αλλά κι εκεί που μπορεί να δημιουργήσει κανείς εστίες επαφής με τον πολιτισμό μας.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ
«Μελετάω για χρόνια τον Αριστοφάνη και πέρυσι μελέτησα ως Δικαιόπολις και τον κεντρικό άξονα των κωμωδιών του, τον πρωταγωνιστή. Παρ’ όλα αυτά το διαχρονικό ποιητικό στοιχείο –το μέλος– είναι τα μέρη των χορών. Με σύμβουλο, μεταφραστή και συνεργάτη τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, με τους δόκιμους και απόλυτα επιτυχημένους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου (“Λυσιστράτη”, “Πλούτος”) και με συνδετικά κείμενα δικά μου και της ομάδας που φέρνουν το τότε στο τώρα, με ξεκαρδιστικές σκηνές και ενσταντανέ, έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό είναι το “χρέος” της κωμωδίας. Στον καιρό, την πολιτική και την απαίτηση να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη».

Οι συντελεστές:
Μετάφραση, στίχοι, δραματουργικός σύμβουλος: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Στίχοι («Λυσιστράτη», «Πλούτος»): Λίνα Νικολακοπούλου
Κείμενα, στίχοι, διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικό: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφία, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Χορογραφία, κίνηση: Τατιάνα Μύρκου
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Συνεργάτης ενδυματολόγου: Πάνος Απέργης
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Βοηθός Σταμάτη Κραουνάκη: Άννα Ψαρρά
Artwork: Φώτης Πεχλιβανίδης
Σκηνοθεσία video clip & tv spot: Νίκος Καβουκίδης, Ανθή Νταουντάκη, Άρης Μπαφαλούκας

Ακούγονται συνθέσεις των: Bauhaus, Σταμάτη Κραουνάκη, Άρη Βλάχου, Κώστα Μπαλταζάνη
Μουσική διδασκαλία: Άρης Βλάχος, Άννα Λάκη
Μουσική διεύθυνση, πλήκτρα: Άρης Βλάχος
Ηλεκτρική Κιθάρα: Κώστας Μπαλταζάνης
Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Κρουστά: Σοφία Κακουλίδου

Pin It on Pinterest