Moysiko-Kouti

Ο Γιάννης Κότσιρας επιστρέφει στη δισκογραφία, τέσσερα χρόνια μετά το Και Πάλι Παιδί, με την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο Μουσικό Κουτί. Ένα κουτί γεμάτο μελωδία, αξιόλογο στίχο κι ένα δώρο από τον ερμηνευτή: τη δική του μουσική σε όλα τα τραγούδια.

Ο Γιάννης Κότσιρας φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως δεν αναζητά την ιδιότητα του δημιουργού παρά μόνο την καταγραφή κάποιων μουσικών που ήρθαν σε συγκεκριμένες στιγμές και άντεξαν στον χρόνο και στην επαφή με το κοινό. Δηλώνει ως επιρροές του μια πληθώρα ξεχωριστών δημιουργών με κάποιους από τους οποίους έχει συμβαδίσει καλλιτεχνικά στο παρελθόν. Το κοινό που τον επισκεύθηκε στις ζωντανές του εμφανίσεις με τον ίδιο τίτλο έχει ήδη τραγουδήσει κάποια από αυτά τα τραγούδια κι έτσι φτάνει τώρα η ώρα τους να συνθέσουν το Μουσικό Κουτί.

Και είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η σύνθεση, αυτή την αμήχανη κι άχαρη εποχή που οι ζωές των ανθρώπων έχουν αλλάξει και το τραγούδι δεν ξέρει πια πως να τους εμψυχώσει. Και καθώς αυτό είναι ίσως και η πιο σημαντική δράση του τραγουδιού όπως το εισπράτουμε εμείς ως Έλληνες, τον τελευταίο καιρό είναι λίγα τα τραγούδια που μας αφορούν. Και λίγο το θάρρος για αναζήτηση μιας έκφρασης που να ταιριάζει στη νέα εποχή που ακόμη σκιαγραφείται όπως και στις επιπτώσεις της. Αυτός ο καιρός δεν έχει επιείκεια, τίποτα πια δεν είναι δεδομένο και δυστυχώς το τραγούδι υπογραμμίζει αυτή την πραγματικότητα.

Γιάννης Κότσιρας

Πάντα όμως τέτοιες εποχές οι άνθρωποι ξαναθυμούνται να ακούν, ίσως γιατί αναζητούν και πάλι κάτι. Μια ελπίδα, ένα αύριο, το νοίκι, ό,τι γι’αυτούς σημαντικό κι απαραίτητο. Τέτοιες εποχές μας κάνουν πάλι ακροατές, του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας, και με σαφώς ενισχυμένες απαιτήσεις. Και τότε τα λόγια των ποιητών, των στιχουργών, των ανθρώπων που βάζουν τα λόγια τους στην καθημερινότητα μας, γίνονται πιο σημαντικά. Κι αν υστερούν, απλά δεν αρκούν.

Το Μουσικό Κουτί ευτυχώς έχει πολλά που αρκούν και με το παραπάνω. Ο Γιάννης Κότσιρας συνεργάζεται με τον Άρη Δαβαράκη, τον Οδυσσέα Ιωάννου, την Όλγα Μοσχοχωρίτου, τον νεότερο και πολλά υποσχόμενο Σταύρο Σταύρου ενώ τους στίχους σε δύο τραγούδια έχει γράψει ο ίδιος ο ερμηνευτής. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στον αγαπητό Σπύρο Παπαδόπουλο που συμμετέχει σε ένα τραγούδι ενώ ξεχωριστή ανάμνηση του δίσκου είναι ο Δημήτρης Μητροπάνος στον οποίο και είναι αφιερωμένα όλα τα τραγούδια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ακούσματα του τελευταίου καιρού. Οι στιχουργοί μιλούν για το σήμερα χωρίς όμως το άγχος της υποχρέωσης να το κάνουν. Και ο Γιάννης Κότσιρας υποστηρίζει αυτά τα τραγούδια με την δυναμική που τους αντιστοιχεί χωρίς να υπερβάλει δίνοντας στο κοινό του νέα τραγούδια που θα αγαπήσουν εξίσου με προηγούμενες του επιλογές. Το σύνολο μουσικής και στίχου δημιουργεί ένα σημερινό δίσκο που παραμένει συνεπής στον ήχο του Γιάννη Κότσιρα και προσφέρει υλικό προς σκέψη. Στο εξώφυλλο για τα έντεκα τραγούδια και τα δύο μουσικά θέματα ένα άλλο Μουσικό Κουτί, το αυθεντικό, από τα παιδικά χρόνια του ερμηνευτή.

Διάβασα κάπου πως η νέα αυτή κυκλοφορία μας “ξαφνιάζει ευχάριστα”. Δεν μας ξαφνιάζει και τόσο, ο Γιάννης Κότσιρας έχει πάντα υψηλές απαιτήσεις από τις επιλογές και την αισθητική του. Μάλλον “επιτέλους, μας βρίσκει” ένας ακόμη από τους λίγους δίσκους που έχουν αντίκρυσμα αυτό το καιρό κι ενδιαφέρον. Καλοδεχούμενος, και σίγουρα άξιος της προσοχής σας.

Musical | kotsiras.gr

Pin It on Pinterest