ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Ο Άλκης Αλκαίος ήταν Έλληνας ποιητής και στιχουργός. Γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας. Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1986, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη.

Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο – Ποιήματα, απ’ όπου και το εμβληματικό ποίημα “Πρωινό τσιγάρο”, αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996). Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου του Μπάμπη Στόκα, με τον οποίο έκαναν και τον τελευταίο του δίσκο (H αυλή των τρελών) και πολλούς άλλους.

To πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε ήταν στο δίσκο Τα τραγούδια της Λευτεριάς με τίτλο Φλεβάρης 1848 σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη.

Αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, δεν έδωσε ποτέ συνεντεύξεις και δεν φωτογραφήθηκε από το 1982 ως το τέλος της ζωής του στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.

Διαβάστε το εξαιρετικό κείμενο του Σπύρου Αραβανή για τον Άλκη Αλκαίο. Διαβάστε επίσης την ομιλία του Θάνου Μικρούτσικου από το αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο στον ΙΑΝΟ στις 27 Απριλίου του 2007.

Pin It on Pinterest

Mihalis Germanos Live

FREE
VIEW